GHEE (unt clarificat) – aliment medicament
Da, ghee este considerat medicament în medicina ayurvedica, “aur lichid”, cu beneficii pentru întreaga ființă. În bucătăria indiană este folosit de mai bine de 5000 ani trecând proba timpului!
Dar ce este ghee? Este unt clarificat având la bază untul din lapte de vacă. Untul este încălzit la temperatura joasă și amestecat până ce se îndepărtează apa și parțile solide, rămânând doar în formă pură. În acest proces cazeina și lactoza sunt îndepărtate, rămânând doar urme ale acestora.
Se spune că datorită componenței sale, ghee este complet asimilat de către organism.
Mulți confundă ghee cu orice grăsime saturată. Ghee are o structură unica a atomului de carbon, mult mai mică decât grăsimea saturată obișnuită. Acest lanț unic de atomi de carbon este cel care conferă ghee-ului proprietățile terapeutice, aproape magice – spune un nutriționist renumit în India – Rujuta Diwekar.
Beneficii:
– tratează sistemul digestiv și reface flora intestinală;
– susține sănătatea aparatului cardio-vascular;
– servește ca antioxidant și este bun pentru sistemul imunitar, deoarece actionează ca un mediu pentru absorbția tuturor vitaminelor liposolubile (ex. vit D). În plus, are o concentrație mare de acid butiric și acizi grași care conțin proprietăți antivirale;
– ajută sistemul nervos, îmbunătășește memoria și pferă claritate în gândire;
– benefic în procesul de reducere a greutății (conține acid linoleic conjugat, CLA);
– are proprietăți laxative;
– este recomandat pentru diabetici, specialiștii afirmând că “adăugarea de ghee la orez poate ajuta diabeticii să consume eficient zahărul din orez”
Punctul de ardere ridicat 250 grade îl face alegerea potrivită în bucatăriile unde se dorește calitate și savoare!
Știati că este recomandat ca după masă să consumi ghee cu zahăr brut (click pentru detalii)? Nu doar că iți satisface pofta de dulce după masă dar iți oferă multe alte beneficii pentru sănătate, fiind o combinație bogată în fier și acizi grași esentiali ce ajută la creșterea sistemului imunitar! ( www.india.com/health )
EINKORN SOURDOUGH COOKIES CU GHEE și RAPADURA