Despre grâul Einkorn

GRÂUL EINKORN sau alac (Triticum monococcum) este grâu sălbatic, nehibridizat. Este prima specie de grâu cultivată de om acum mai bine de 10.000 ani în urmă si singura care a rămas nemodificată.

Față de grâul modern diferențele sunt vizibile și cu ochiul liber, bobul einkorn fiind mult mai mic, învelit strâns în palee și foarte apropiat de spic. Spicul este simplu, cu un singur rând de boabe ce crește la o înălțime de peste 1,5 m.

Făina rezultată are culoare galbenă (conținut ridicat de betacaroten) iar pâinea are un gust specific, mult mai bun, unii îl aseamănă cu nuca.

Însă diferențele nu se opresc doar la aspectul fizic. Ceea ce-l fac să fie considerat cel mai sănătos grâu sunt rezistența sa și compoziția internă de amidon și gluten.

Fiind un grâu nehibridizat, diploid, conține structura inițiala, primară de amidon și gluten, nemodificată ca la grâul modern, ceea ce-l fac mai ușor de digerat și de asimilat de către organismul uman.

Fiind un grâu sălbatic este foarte rezistent la condiții neprielnice, dăunători iar culturile nu au nevoie de îngrășăminte chimice sau pesticide specifice.

De ce nu este atât de popular?

Din păcate, productivitatea scăzută, procesarea mai complexă ce necesită operațiuni adiționale de curățare a paleelor dar și glutenul diferit de cel din grâul obișnuit actual ce face din aluat o provocare, a făcut ca această specie să fie abandonată și înlocuită din secolul trecut cu speciile de grâu hibridizate, mult mai productive, mai ușor de procesat și costuri mult mai mici.

Din fericire, în ultimii ani se observă un trend crescător al celor interesați de o alimentație sănătoasă care include și cereale de calitate.

Beneficiile grâului einkorn

  • recomandat în diete datorită carbohidraților complecși cu eliberare lentă;
  • indice glicemic redus;
  • ușor de digerat și o bună absorbție a substanțelor nutritive;
  • niveluri mai mari de proteine, acizi grași esențiali, minerale (fosfor, K, Mg, Mn, Zn), vitamine (A, B1, B2, B6);
  • nivel ridicat de antioxidanți – luteină și betacaroten;
  • risc alergenic redus (cel mai simplu cod genetic, conținând doar 14 cromozomi);

Despre grâul sălbatic, diferențele față de grâul modern și consecințele asupra sănătății se vorbește pe larg în câteva cărți despre alimentație.

Dintre acestea amintim: Dieta fără gluten de William Davis (titlul original in limba engleza Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health), Alimente care ucid creierul de Dr.David Perlmutter etc

De asemenea sunt studii și teste publicate online ce arată că pâinea din grâu einkorn cu maia naturală are efecte pozitive în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Back to Top
Coș de cumpărături
Închide

Niciun produs în coș.