Despre grâul Einkorn

GRÂUL EINKORN (Triticum monococcum) sau alac este grâu sălbatic, nehibridizat. Este prima specie de grâu cultivată de om acum mai bine de 10.000 ani în urmă si singura care a rămas nemodificată.

Față de grâul modern diferențele sunt vizibile și cu ochiul liber, bobul einkorn fiind mult mai mic, fără șanț, învelit strâns în palee și foarte apropiat de spic. Spicul este simplu, cu un singur rând de boabe (de aici îi vine și numele einkorn) și crește la o înălțime de 1-1,5 m.

Făina rezultată are culoare galbenă (conținut ridicat de betacaroten) iar pâinea are un gust specific, asemănător cu nuca.

Diferențele însă nu se opresc doar la aspectul fizic. Ceea ce îl fac să fie considerat cel mai sănătos grâu sunt rezistența sa și compoziția internă de amidon și gluten.

Fiind un grâu nehibridizat, diploid, conține structura inițiala, primară de amidon și gluten, ceea ce-l fac mai ușor de digerat și de asimilat de către organismul uman. Include doar genomul A, nefiind prezent genomul D responsabil de inflamații.

Fiind un grâu sălbatic este foarte rezistent la condiții neprielnice, dăunători, iar culturile nu au nevoie de îngrășăminte chimice sau pesticide specifice. Mai mult, un studiu recent a arătat ca speciile vechi sporesc diversitatea biologică și contribuie la AGROBIODIVERSITATE! Acest studiu a aratat ca soiurile vechi, nehibridizate, folosesc eficient cantități mici de îngrășământ, favorizand buruienile arabile și insectele ce trăiesc printre ele, oferind protecție activă culturilor. În perioada studiului au apărut 26 de specii cu o valoare extrem de mare de conservare a naturii și 6 specii din „Lista Roșie” a plantelor sălbatice pe cale de dispariție!

(https://vern.de/einkorn-imperialgersten-und-champagnerroggen-unterstuetzen-den-naturschutz/?fbclid=IwAR1MqKl14hJ9tE_XqAEexLffV78owyUndYoYAdammGWZtcYOtndTKxyVt0Y)

De ce nu este atât de popular?

Din păcate, productivitatea scăzută, procesarea mai complexă ce necesită operațiuni adiționale de îndepărtare a învelișului (palee) dar și glutenul diferit de cel din grâul modern, ce face din aluatul einkorn o adevărată provocare, a făcut ca această specie să fie abandonată și înlocuită din secolul trecut cu speciile de grâu hibridizate, mult mai productive, mai ușor de procesat și cu costuri mult mai mici.

Din fericire, în ultimii ani am observat un trend crescător al celor interesați de o alimentație sănătoasă, echilibrată, care include și cereale de calitate și astfel au început să apară agricultori interesați si brutării artizanale.    Uraaaa!

Beneficiile grâului einkorn

  • ușor de digerat, hrănitor, oferind o bună absorbție a substanțelor nutritive;
  • risc alergenic redus (cel mai simplu cod genetic, conținând doar 14 cromozomi, un singur genom A);
  • ajută la creșterea imunității, prevenția bolilor moderne (boli cardiovasculare, diabet, cancer) prin nivelul ridicat de antioxidanți – luteină și betacaroten (oferă culoarea galbenă a făinii einkorn), B6, Zn, vit.A;
  • ajută la scăderea inflamației prin niveluri crescute de Mg și B6;
  • Oase sănătoase prin aportul de Mn – 100gr einkorn conțin estimativ 200% din aportul adecvat de Mn!
  • Mușchi, nervi si țesuturi sănătoase prin nivelul ridicat de proteine, tiamina, fosfor;
  • te ajută să scazi în greutate – fiind bogat în nutrienți vei consuma cantități mai mici (leptin trigger)

(sursa – www.einkorn.com)

Despre grâul sălbatic, diferențele față de grâul modern și consecințele asupra sănătății se vorbește pe larg în câteva cărți despre alimentație: Dieta fără gluten de William Davis (titlul original in limba engleza Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health), Alimente care ucid creierul de Dr.David Perlmutter etc

De asemenea sunt studii și teste publicate online care arată că pâinea din grâu einkorn cu maia naturală are efecte pozitive în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Back to Top
Coș de cumpărături
Închide

Niciun produs în coș.